ŞAFİİ el-UMM

SALAT

 

NAMAZ KILAN ŞAHSIN KlRAAT ŞEKLİ

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Allah (c.c), Nebi (s.a.v)'e hitaben şöyle buyurmuştur: "Yahut buna biraz elde. Kur'an'ı ağır ağır, tane tane oku." (Müzzemmil, 4)

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Kur'an'ın anlaşılmasını engelleyecek aceleyi terk etmek, tertilin en alt sınırıdır. Bu alt sınırın üzerine, gereksiz yere uzatmaya düşmemek şartıyla arttırmayı/uzatmayı uygun görürüm. Bu minval üzere Kur'an'ın her şahıs tarafından namaz ve namazın dışında okunmasını müstehab sayarım. Buna rağmen namaz içinde buna daha bir titizlikle uyulmasını daha kuvvetle talep ederim. Namaz kılan şahıs, okuyacağı bölümün tamamının telaffuzunu yaptığına kanaat getiriyorsa, söz konusu kıraati geçerli sayılır.

 

Kur'an'ı, içinden geçirerek okumak yetmez, dil ile söylemeden okumak kafi gelmez. [Hafi okumalarda kişinin kendi sesini duyması gerekir. Düşünmek veya zihninden geçirmek kıraat değildir.]

 

Kişinin namaz için Kur' an okuduğu esnada çıkardığı seslerden Kur' an net bir şekilde anlaşılmasa da kıraati geçerli sayılır. Bu durumda olan bir kişinin okuduğunun çoğu anlaşılmıyorsa, onun imam olmasını mekruh sayarım. Buna rağmen eğer okuduğuyla namazının geçerli olacağına kanaat getiriyorsa, imamlığı geçerli sayılır. "Fe" harfini gayriihtiyari sık tekrar edenin imam olmasını kerih görmemle beraber imam olursa, kıldırdığı namaz geçerli olur. Bunun dışında imamın kekeme ve bazı harfleri başka harflerin yerine söyleyen bir kişi olmasını uygun görmem. Bu kişilerin kendi kendilerine namaz kılmalarında sakınca yoktur.

 

İmamın kıraatinin lahinli olması mekruhtur. [Kur'an'ı okurken açık hata yapılmasına denir, bu iki türlüdür: a) Lahn-i celi: Açık açık yapılan hata. Bu hata harfin aslını değiştirip başka bir harf yapar. b) Lahn-i hafi: Gizli hata. Kaideleri bozma, okuyuşu belirsiz kılmadır.] çünkü lahinli okumak, Kur'an'ın manasını değiştirebilir. Ama yapmış olduğu lahin, Kur'an'ın manasını değiştirmiyarsa, namazı geçerlidir. Fatiha suresinde yapılan lahinler bazı manaların değişmesine sebep olacağı için imamın ve cemaatin namazı geçerli olmaz. Fatiha suresinin dışında kalan yerlerde lahin yapılmasını kerih görmemle beraber iade gerekmemektedir. Çünkü Fatiha suresinin dışında kalan kıraati terk edip Fatiha suresini okuması halinde kafi olacağını temenni ederim. İmamın namazının geçerli olması halinde -inşaallah- cemaatin de namazı geçerli olur. Eğer yaptığı lahin, Fatiha'da ve diğer ayetlerde manayı değiştirmiyorsa namazı geçerlidir. Bu gibi kişilerin her ha1ükarda imam olmalarını mekruh görürüm.

 

Sonraki için tıkla:

 

RÜKU'DA VE BAŞKA YERLERDE TEKBiR GETİRME